Πως θα είναι ο κόσμος χωρίς την Freddie Mac και την Fannie Mae;

Του Γιώργου Καισάριου
Υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, που αν τελικά νομοθετηθούν, θα αλλάξουν τα πάντα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε έως σήμερα στον τομέα στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ. Και λόγω του μεγέθους των αλλαγών αυτών, το πιο πιθανό είναι ότι θα επηρεαστεί η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινότητα σε κάποιο βαθμό.


Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση είναι το Housing-Finance Reform and Taxpayer Protection Act of 2013. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο το κλείσιμο της Freddie Mac και της Fannie Mae και την παντελή απουσία του αμερικανικού κράτους από την στεγαστική πίστη. Επιπλέον, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει και σαν σκοπό να αδειοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα και ειδικά τις μεγάλες τράπεζες (money center banks) να διαχειριστούν τον τομέα στεγαστικών δανείων σε όλα τα επίπεδα (loan originators αλλά και εκδότες των MBS).

Το δεύτερο νομοσχέδιο ονομάζεται Protecting American Taxpayers and Homeowners Act. Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να πληρωθούν οι χασούρες της Freddie Mac και της Fannie Mae (που υπολογίζονται σε $200 δισ.) και να ξεδιπλώσουν οι οργανισμοί αυτοί εντός πενταετίας και να αναλάβει το τραπεζικό σύστημα την δουλειά της στεγαστικής πίστης εξ ολοκλήρου, δίνοντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.

Σε γενικές γραμμές δηλαδή, η κατεύθυνση είναι να πάψουν να υπάρχουν οι Freddie Mac και Fannie Mae σε βάθος χρόνου και να πάψει να έχει ανάμιξη το αμερικανικό κράτος στην στεγαστική πίστη.

Στο ερώτημα του γιατί είναι τόσο σημαντικό αν πάψουν να υπάρχουν αυτοί οι οργανισμοί, η απάντηση είναι ότι σήμερα το 80% των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ περνούν μέσα από αυτούς τους οργανισμούς. Επίσης (ακόμα πιο σημαντικό) τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών είναι εγγυημένα από αυτούς τους οργανισμούς.
Δυο ερωτήματα: Αν καταργηθούν αυτοί οι οργανισμοί, πόσο θα επηρεαστεί η στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ; Το δεύτερο ερώτημα είναι, ποιος άλλος οργανισμός η τράπεζα θα αναλάβει το ρίσκο να προσφέρει ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών με σταθερού επιτοκίου στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα βγάλει συμπέρασμα του πως θα είναι η εικόνα της στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ χωρίς τις Freddie Mac και Fannie Mae, αλλά όλοι σχεδόν κάνουν λόγο ότι το κόστος ενός στεγαστικού δανείου θα αυξηθεί. Το πόσο θα αυξηθεί είναι ένα μεγάλο ερώτημα, αλλά ο γνωστός σε όλους μας Bill Gross, κάνει λόγο ότι το κόστος για ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών θα είναι αυξημένο έως 300 μονάδες βάσης (3%).

Επίσης όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο ότι σε μια αγορά χωρίς τις Freddie Mac και Fannie Mae, ενδέχεται να μην υπάρχει καν στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίση έχει γίνει αφορμή να αλλάξει το παγκόσμιο τοπίο περισσότερο από ό,τι όλοι είχαμε φανταστεί. Και αν πράγματι επιβεβαιωθεί ο Bill Gross περί του 3% ακριβότερη χρηματοδότηση, όχι μόνο αυτό θα βυθίσει την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ σε ύφεση, αλλά οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι απρόβλεπτες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι και τα δυο αυτά νομοσχέδια απέχουν αρκετά χρόνια ακόμα πριν γίνουν νόμοι και δεν ξέρουμε αν τελικά θα περάσουν το στάδιο της διαβούλευσης και θα πάνε προς ψήφιση, ή θα μείνουν στο χρονοντούλαπο της νομοθετικής προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Αμερικανοί σκέφτονται σοβαρά να ξεδιπλώσουν την Freddie Mac και την Fannie Mae, οργανισμοί που φτιάχτηκαν το 1930 περίπου, για να αντιμετωπιστεί η προηγούμενη μεγάλη ύφεση. Το αν αποδειχτεί καλύτερο ή χειρότερο, είναι κάτι που θα δούμε μελλοντικά...

george.kesarios@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου